Dobra vijest da će dobiti pomoć od 100 KM uz penziju obradovala je većinu penzionera u našoj zemlji. Međutim, radost nije dugo trajala jer su iz Vlada FBiH najavili da će penzionerima naplatiti porez na dodatnih 100 KM i tako značajno smanjiti iznos pomoći. Pored toga Vlada FBiH će osim poreza naplatiti još nekoliko stvari među kojima su naplata za izgradnju autoputeva, naplata za povećanje penzija i naplata za ljetovanje dužnosnika Vlade FBiH.

“Mi smo bili toliko dobri da smo penzionerima obećali čak 100 KM pomoći. Sada je vrijeme da nam oni to vrate jer nema smisla da dobiju toliku novčanu injekciju odjednom. Mi ćemo uzeti od tih 100 KM standardni porez od 17% i po 10% za ove tri stvari koje ste gore nabrojali i nakon toga opet penzionerima ostaje 53 KM što je još uvijek respektabilan iznos. Mislim da je to fer sa naše strane”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Mnogi penzioneri smatraju da je ovo i više nego pošteno od Vlade FBiH.

“Dali su nam toliko velikodušnu pomoć u najgore vrijeme krize i mislim da bi i m mi to trebamo vratit. Ja sam lično odlučio i ovaj ostatak uplatiti na račun Federacije kako bi im se zahvalio za ovu pomoć koju su nam dali. Mislim da trebamo pomagati jedni druge u ovo vrijeme kada sve poskupljuje”, rekao je Edhem Svjećica, penzioner iz Zenice.

Vlada FBiH najavila je još nekoliko novčanih injekcija za penzionere koje će se oporezivati na isti način kao i ova.