Udruženje vjernika “Naša vjera nam je najbitnija i totalno smo iskreni u vjerovanju našem” pokrenulo je inicijativu pred Skupštinom Kantona Sarajevo da se glasnoća vjerskih objekata, odnosno ezana i crkvenih zvona, nedjeljom spusti na minimum ili u najboljem slučaju u potpunosti ukine kako bi vjernici koji su bili na dernecima prethodnu noć imali mogućnost da se naspavaju i odmamuraju svoju nedjelju.

“Više se ne može trpiti to da se skoro svake nedjelje mamurni budimo uz zvukove ili ezana i zvona ovih zvona sa crkava. Mislim, lijepo je to za ljude koji se naspavaju i koji mogu sad da slušaju te sve pozive na molitve, ali gledajte to s druge strane. Te pozive će da ispoštuju ljudi koji su već budni, mi koji mamuramo možemo da odradimo i neki drugi dan i nema potrebe da nam se san tako odmah remeti. Moralo se jednostavno stati u kralj samovolji naših vjerskih poglavara, pa oni diraju u sami centar duha naših vjera. I Bog je odmarao taj jedan dan, valjda i mi koji pijemo subotom možemo odmoriti nedjeljom i da nas niko ne budi vala u taj rani čas prije dva poslije podne” – izjavio je zanaš portal glasnogovornik Udruženja Enes Revolucionar.

Predstavnici ovog Udruženja naišli su na veliko odobravanje i podršku od strane mnogobrojnih sugrađana koji dijele isti problem preranog buđenja zbog velikog broja vjerskih objekata koji se nalaze na svakih cca. 5 metara u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.