Zbog sve češćih negativnih izjava Milorada Dodika, Valentin Inzko je odlučio konačno reagovati. Ovoga puta mu je smanjeno vladanje sa dobar na zadovoljavajući, odnosno s tri na dva. Kap koja je prelila čašu je izjava koju je uputio prema trenutnoj situaciji u Ukrajini.

“Tu i tamo tolerišem kada da neku izjavu na lokalnom nivou, iako gotovo svaka njegova nekoga uvrijedi. Ali je opet to drugačije jer ne remeti na međunarodnom nivou. Međutim, kada nešto izjavi a da pri tome reaguju strane zemlje, onda se ne može sjediti skrštenih ruku. Dobijamo negativnu reputaciju u svijetu i to ne smijem dozvoliti. Bojim se, ukoliko nastavi ovako da ću morati smanjiti vladanje na nedovoljno, što automatski znači obnova godine, te gubi status člana predsjedništva”, rekao je Valentin Inzko.

Kontaktirali smo i gospodina Dodika, te saznali da on uopšte nije šokiran ovim postupkom, te da je svjestan da nije dobrodošao ovdje.

“Ovo sve rade namjerno protiv mene, jer ja prije svega ne volim ovu zemlju i baš me briga kakve su mi ocijene. Mene zanima praksa i rad, a ponajviše Republika Srpska. Sam sam sve napravio i ocijene me ne zanimaju uopšte. Kome je još škola nešto dobro donijela bez prakse i iskustva?! Ja sam svjestan da sam sposoban sa školom i bez. Vladanje me zanima još manje, nek me obaraju baš me briga. Ja ću po svom, ne treba mi niko”, rekao je Dodik.

Još je dodao da će, ukoliko bude isključen, otvoriti sam svoje predsjedništvo Republike Srpske, te djelovati unutar njega priznali ga ili ne.