Na novoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovo bi se trebao naći sada već čuveni zakon o VSTV-u oko kojeg se narodi u BiH nikako ne mogu dogovoriti. Obzirom da je mogućnost dogovora skoro pa nemoguća članovi Vijeća ministara složili su se da bi bilo najbolje ukinuti VSTV.

“VSTV jeste ovako fina i simpatična institucija, ali brate samo nam problema pravi. Ne možemo se ništa dogovoriti oko toga i samo nam je teg na nogama. EU nas pritišće oko tog pravosuđa, a još imamo i drugih stvari oko kojih se moramo dogovoriti. Mi smo danas nešto pričali na hodniku onako neformalno i složili se da bi bilo najbolje da se VSTV skroz ukine. Na taj način bi riješili nekoliko problema jednim udarcem i jednom zauvijek stavili tačku na tu priču. Za sada je sve još na usmenom dogovoru, ali mislim da je pitanje dana kada će to neko predložiti”, rekla je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Još nekoliko ministara mahom iz Republike Srpske složili su se sa potencijalnim ukidanjem VSTV-a.

“Pa tu instituciju svakako pola države i ne priznaje i onda nema potreba ni da postoji. Mi sprovodimo sve odluke VSTV-a, ali ako nas neko pita voljeli bi da ga ukinemo. Samo nam stvara dodatni teret i pritisak. Kao da nas nešto guši oko vrata i to nam je ozbiljan problem. Što se zakona vezanih za VSTV tiče to slobodno možete zaboraviti da ćemo se ikada dogovoriti oko bilo kojeg”, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.