Bosna i Hercegovina bi se uskoro mogla pridružiti članicama Evropske unije koje su donijele odluku o ukidanju ljetnog i zimskog pomjeranja sata.

Podsjećamo, Evropski parlament je izglasao ukidanje pomjeranja sata od aprila 2021. godine. U skladu s tim i Vijeće ministara BiH utvrdilo je Nacrt zakona koji definira zvanično vrijeme u BiH i način pomjeranja sata tokom ljetnog i zimskog perioda.

Kako sada stvari stoje ovaj zakon dobit će podršku članova Vijeća ministara, kako bi sat, koji se više od 20 godina tokom ljeta pomjera u desni, a u zimskom periodu u lijevi ćošak sale Vijeća ministara BiH, ostao na jednom mjestu.

“Dakle, od 2021. godine ovaj prelijepi sat sa klatnom u desnom ćošku sale Vijeća ministara neće se više pomjerati desno-lijevo. Zaista, to je gubljenje vremena i sredstava. Žao mi je ljudi koji su radili na poziciji Viših referenata za pomjeranje i tačno pozicioniranje sata tokom ljetnog i zimskog računanja vremena, ali nadam se da ćemo im već nešto drugo naći za raditi”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Također, potvrđeno nam je da bi i način računanja radnog vremena mogao biti prilagođen potrebama tržišta u našoj zemlji. Tako će u zimskom periodu početak radnog vremena za sve uposlenike u realnom sektoru, trgovini i ugostiteljstvu počinjati u sedam, a ljeti u šest sati ujutro. Ova odredba u zakonu neće se primjenjivati za političare i uposlene u administraciji.

Resorni ministar pojašnjava: “Mi svakako ništa bitno ne radimo, pogotovo u jutarnjim satima. Budući da vodimo računa o pitanjima za dobrobit države i njenih građana, treba nas pustiti da malo odspavamo, ljeti bar do deset sati, kafa, doručak, pa tek onda sjednice, odbori, komisije.”