Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine su udružili snage, budžete i volju, te napravili jedan ogroman korak ka pomoći migrantima koji se nalaze na teritoriji BiH.

Ovu veliku pomoć napuštenim i beznadežnim ljudima su napravili za samo 17 miliona eura, te za samo 10 dana.

“Dugo smo razmišljali šta da uradimo. Vlast se neće konstituisati još dugo i vjerovatno ćemo oboriti onaj rekord nakon izbora iz 2010. godine. Stoga, ona pomoć za migrante koja je legla od Evropske unije najvjerovatnije neće biti aktivirana čak ni iduće zime. Tako da smo mi kao jedan human i dobar narod, volimo da pomognemo pa šta ćeš. Taj naš, da tako kažem merhamet, je proizveo ovaj priručnik koji smo velikodušno spremili, radilo je 79 stručnjaka iz ova dva ministarstva. Najveći dio je otišao na njihove honorare, kako bismo osigurali najstručniji mogući pristup i najveći kvalitet pomoći za ove unesrećene ljude. To je iznosilo oko 15 miliona eura. Još dva su potrošena za štampanje sedam hiljada primjeraka na engleskom, bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Moram reći da smo zadovoljni”, rekla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako saznajemo, u priručniku se nalazi 10 stranica kucanog teksta o osnovama preživljavanja u ekstremno hladnim uslovima u prirodi, ali i prigradskim staništima.

Neki od savjeta koji su se našli unutar ovog priručnika su:

– Ukoliko baš nemate za hotel ili neki pansion, probajte se rastaliti pa uzeti neki stan na AirBnBu, to je malo jeftinije, a vama je isto.

– Ako baš morate da spavate vani, gledajte da spavate zajedno, jer ono ljudska tijela griju jedna drugo i tako to.

– Kad vas policija bije, nemojte se štititi rukama, nego pokušajte pobjeći. Imat ćete manje ožiljaka.

– Ako dođu strani novinari, recite da vas je tukla hrvatska policija, nipošto ni jedna od 425 sigurnosnih agencija iz BiH.

– Ukoliko nemate šta da jedete, jebi ga, probajte se zaposliti u neku državnu službu. Tamo su dobre plate, a ne radi se mnogo.

Vrijedi naglasiti da će migrantima priručnici biti prodavani po sniženoj cijeni od 20 eura po komadu.