Veljko Bulajić, slavni jugoslovenski režiser, najpoznatiji za partizanske filmove koji već generacijama zabavljaju balkansku i kinesku populaciju, izjavio je za radio hrvatskog javnog servisa da remake “Bitke na Neretvi” nije isključen.

Veljko Bulajić je zadnje ostvarenje, dokumentarni film o žrtvama rata  “Mjesto sjećanja: Vukovar” objavio prošle godine. U razgovoru sa HR2, Bulajić je govorio o svom životu i školovanju, ali i o prošlim i budućim filmskim projektima.

Na pitanje novinara o tome šta proslavljeni režiser misli o navali nastavaka, spin-off i remake filmova, Bulajić je rekao: “Oduvijek sam ja to podržavao. Samo su prije vrijednosti bile drugačije, nije se imalo para da istu priču radiš tri puta. Kada smo radili ‘Kozaru’ i ‘Neretvu’ znali smo da tu ima materijala za još film ili dva.”

Bulajić je istakao da su u osamdesetim razmatrali da urade spin-off priču o mineru Vladi, sa Yulom Brynnerom koji bi reprizirao ulogu, ali da do toga nije nikada došlo jer je ovaj imao medicinskih problema.

“Ako bi se mogla naći produkcijska podrška, da. Veoma rado bih u budućnosti uradio novu adaptaciju Bitke na Neretvi. Razmišljali smo o imenu ‘Četvrta ofanziva 2’.” rekao je Bulajić. O glumcima nije htio da razgovara, ali je napomenuo da bi i ovaj put doveo neke svjetske zvijezde u glavnim ulogama.