Vijest da je naša zemlja dobila kandidatski status za ulazak u EU obradovala je mnoge stanovnike BiH. Naravno kako to obično biva u našoj zemlji političari su zasluge za ovaj historijski uspjeh prepisali sebi iako je to daleko od istine. Prema informacija lokalnih medija odmah nakon objavljivanja ove vijesti veliki broj bh. političara okupio se na sarajevskom aerodromu kako bi dočekao kandidatski status za ulazak u EU.

“Par dana se pričalo kao da bi BiH mogla dobiti taj famozni kandidatski status, ali iskren da vam budem mislio sam da nema ništa od toga. Ipak kada se vijest o tome pojavila u skoro svim medijima ja nisam gubio vrijeme. Spremio sam se i odmah krenuo put sarajevskog aerodroma kako bi dočekao kandidatski status za ulazak U EU i poželio mu dobrodošlicu u BiH. Ipak je SDA najzaslužnija za taj veliki uspjeh BiH”, rekao je Haris Zahiragić, član SDA.

Pored gospodina Zahiragića na sarajevskom aerodromu okupila se sama politička kreme iz BiH osim članova iz SNSD-a koji su otišli na mjesto gdje je trebao da bude aerodrom u Trebinju.

“Svi smo se okupili na sarajevskom aerodromu i fino družili međusobno. Bilo nam je baš fino kao u dobra stara vremena kad nije bilo ovih nacionalnih podjela. Čekali smo da taj kandidatski status sleti u BiH, ali on nije dolazio. Postalo nam je hladno pa smo se razišli i otišli kućama. Žao mi je što nisu došli ovi iz SNSD-a jer smo mogli dogovoriti neku koaliciju kad smo već tu. Sve u svemu iza nas je jedan jako uzbudljiv dan”, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde.