Institut za urbanizam i bogomolje SAD-a u saranji sa Arhitektonskom komorom Evropske Unije objavio je studiu prema kojoj vatrostalni materijali poput kamena i nekih vrsta opeke sve više potiskuju drvo i druge zapaljive materijale u projektovanju i izgradnji islamskih bogomolja u državama Sjeverne Amerike i Zapadne Evrope.

Ovaj trend, prema navodima Instituta povezan je sa sve češćim izbijanjem požara u džamijama, koje radikalni ljevičari hoće neopravdano da povežu sa uzletom koji ovih dana doživljava ekstremna desnica.

Prema mišljenjima stručnjaka ovo naizgled jednostavno rješenje moglo bi dovesti do stabilizacije odnosa između različitih religioznih i političkih grupa.

“Ako ne gori, ne možeš ni podmetnuti požar. Islamska zajednica na ovaj način pokazuje visok nivo spremnosti na kompromis i razgovor, i mislimo da je ovo jako pozitivna stvar.” prokomentarisao je Steve Bannon, jedan od glavnih političkih savjetnika Donalda Trumpa, na konferenciji za štampu održanoj jučer.

Veoma sličan trend primjetan je od 2011. i u Evropi, a sve do objavljivanja ove studije povezivan je sa željom muslimana da se bolje integrišu u evropsko društvo preuzimajući arhitektonske elemente povezane sa evropskom kulturom.