Zimska služba Kantona Sarajevo danas je sazvala hitnu press konferenciju, kako bi javnost obavijestila o katastrofalnom podatku, do kojeg su došli detaljnim analizama.

“Javnost mora znati da je pred nama jedna velika katastrofa. Detaljnim analizama i istraživanjem, utvrdili smo da će ove godine 97,4%, glavni grad Bosne i Hercegovine zadesiti zima. Znamo da zvuči nevjerovatno, ali je tako. Stoga savjetujemo sve građane da se spreme za ovu kataklizmu koja bi mogla biti tu za mjesec dana. Nismo sigurni, ali pretpostavljamo da bi sa zimom mogao stići i snijeg te niske temperature, što je zaista frapantno. Jednostavno nismo spremni za to ali ćemo se svi morati ujedini, kako bi uspjeli preživjeti ovaj problem. Ceste će biti zatrpane, mraz će prekriti prozore, računi za grijanje će nas odrati, a čarape će nam stalno biti mokre. Savjetujemo starije građane da pripreme zalihe hrane kako ne bi morali izlaziti, te one mlađe da pomažu starijima. Spremite lopate, svi ćemo zajedno morati čistiti snijeg kako bi barem malo omogućili kretanje. Očekujemo da će pasti i do 10 centimetara snijega, što će zaista prouzrokovati katastrofe, šahtovi i bare će zalediti, a vodovodne cijevi će znatno smanjiti dotok vode. Mnogi od nas će doživjeti lomove kostiju, uganuće zglobova, udarce od ledenica u glavu, utrnuće ušiju i promrzlost prstiju, ali samo složni možemo dočekati naredno proljeće. Molimo sve građane da ozbiljno shvate ozbiljnost katastrofe koja je pred nama, možda i veće od opsade grada koju smo preživjeli. Život u Sarajevu više nikada neće biti isti, a mnoge će vjerovatno natjerati da odu odavde. Budućnost života u gradu je u našim rukama”, rekla je na press konferenciji Sanela Panika, glasnogovornica odjela Zimske službe za proglašavanja alarmantnog stanja.

Oči cijelog svijeta su uprte u nas i naše sposobnosti. Dokažimo da smo grad koji je vrijedan spomena, te ponosno i dostojanstveno pregurajmo ovaj belaj.