Glas naše zemlje se jučer čuo na generalnoj skupštini Ujedinjenih Naroda u New Yorku. Iako je taj glas prenio visoki predstavnik, Valentin Inzko, svejedno ne umanjuje važnost poruke koju je poslao.

“Moje izražavanje zabrinutosti je kap koja uvijek prelije čašu, te se posljednji oglasim po pitanju svakog problema. Međutim, novi problem koji ima Bosna i Hercegovina, u velikoj mjeri se tiče i mene. Ustvari, to je do sada najveći problem s kojim se ova zemlja suočava od kako sam ja na ovoj poziciji”, rekao je Inzko.

Poskupljenje ćevapa sa šest na osam konvertibilnih maraka, moglo bi prouzrokovati novu krizu, te znatno ugroziti ekonomiju.

“Ova nova cijena ćevapa je u najmanju ruku zločin protiv čovječnosti. Sve oči svijeta su uprte u Bosnu a niko ništa ne radi. Pa i vama valjaju ti ćevapi isto kao i meni. To je prva stvar koju probate čim sletite u zemlju. Molim vas sve, koliko vas je prisutno ovdje, da urgirate da se vrati stara cijena? Građanima Bosne i Hercegovine prijeti izumiranje ako to ne učinite. Oni jedu ćevape barem tri puta sedmično, a nova cijena se nikako ne može uklopiti u budžet. Čak je i meni skupo, a imam platu 30 milja eura”, dodao je Inzko.

Građani su već počeli blokirati ulice širom zemlje, a kamenovanje i uništavanje izloga postaje skoro normalna stvar.