Reakcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta na trenutno stanje u državi je ozbiljno zaprepastila javnost, obzirom da je reagovao jako srčano i ljutito. Povodom njegove reakcije se oglasio i njegov prethodnik, koji mu je dao par savjeta kako da se smiri.

“On mora da shvati da je to u konačnici samo posao, i da ne smije da previše uzima srcu kompletnu situaciju. Ja da sam reagovao tako, pa vjerujte ne bih dočekao ni drugu godinu mandata jer bi me vjerovatno srce prekinulo. Mora razmišljati trezveno, ne shvatati lično i samo tako će moći raditi bolje za njih i za sebe. Bitno je da shvati da ne može on omogućiti kompletnu promjenu kada to ljudi u Bosni i Hercegovini ne žele do kraja, jer da žele sami bi popravili stanje”, istakao je Valentin Inzko.

Inzko je dobrom starom metodom izražavanja zabrinutosti ukazao na to koliko mu je stalo da Schmidt sačuva svoje zdravlje i pribranost.

“Kada čovjek uđe u godine mora paziti kako reaguje i šta govori. On mora biti realan situacije i da konačno shvati da je pozicija Visokog predstavnika funkcija koja donosi dobar novac, nemate mnogo posla, imate sve benefite i da u konačnici ne možete dosta promijeniti. Jer da je to tako, prvi ja ne bih pristao da tri mandata za redom radim kao konj i to za neku stranu državu, pa to nisam ni u Austriji radio. Dakle samo lagano, bez stresa i nek uživa dokle može “, dodao je Inzko.

Inzko je također svom kolegi preporučio posjetu piramidama da napuni baterije, proslijedio mu je broj vrhunskog travara iz Hadžića, te naglasio da mora više piti čaja od planinskih trava za smirenje.