Danas su oba entitetska krizna štaba usaglasila odluku, da će vakcina za COVID-19, biti selektivno korištena po nacionalnom ključu. Vakcina dolazi na proljeće, a zbog ograničenih zaliha, cjelokupno stanovništvo neće moći primiti vakcinu odjednom, već će biti selektovano po grupama.

Oba štaba su se usaglasila jako brzo, jer realno ćemo imati u prvom krugu zalihe za oko 30 posto stanovništva. Ovo ne znači da neće svi primiti vakcinu. Hoće, ali neće moći odmah. Vakcinisat ćemo ljude u grupama, i to uz zadovoljavanje nekoliko bitnih kriterija. Bitno je da sve ugrožene kategorije prvo budu vakcinisane, pa ćemo onda raditi vakcinaciju manje kritičnog stanovništva”, kaže član kriznog štaba RS-a Alen Šeranić.

Ključna selekcija će se vršiti po nacionalnom ključu, i bitno je zadovoljiti procente u odnosu na broj populacije, a ne na osnovu drugih kriterija.

“Našli bi se u jako nezahvalnoj poziciji, kada bi vakcinisali stanovništvo onako kako se to radi u svijetu. Prednost bi imale starije osobe, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, a onda se tu javlja problem. U ovoj zemlji ima najviše Bošnjaka, pa bi po statistikama oni dobili najviše vakcina. Ovako ćemo u odnosu na procente naroda, svakom odrediti adekvatan broj vakcina, a oni nek proberu koga će prvog vakcinisati”, dodao je Šeranić.

U drugom turnusu vakcina će se gledati selekcija kome je zaista vakcina potrebna, a ne kojem nacionalnom toru pripadaju.