Skupština Kantona Sarajevo danas je izglasala usvajanje zakona koji donosi set pravilnika za mafijaške obračune u gradu. Cilj usvajanja zakona je da obračuni mafijaša proteknu bez civilnih žrtava sukoba.

“Drago mi je da smo i mi iz opozicije ali i vlast jednoglasno podržali ovaj zakon. Obračuni reketaša i mafijaša su nešto što se ne može kontrolisati, i naše je samo da to kanališemo kako treba. Ovim zakonom od sada više neće biti moguće bacati bombe u sred bijela dana, pucati po ulicama i tako ugrožavati sigurnost svih građana. Reketaši će svoje poslovne obaveze moći ispunjavati van radnog vremena kada su svi civili u kućama i kada nisu prijetnja za njihovu sigurnost”, istakao je zastupnik Mahir Dević.

Novim zakonom se propisuju tačne odredbe kako se od sada naplaćuju dugovi i prijeti reketom, ali i pored toga biće formiran i jedinstveni registar reketaša kako bi mogli dobiti termine napada.

“Pozivamo sve reketaše da se prijave putem stranice www.20%profita.gov.ba i da dobiju zvaničnu licencu za ispunjenje radnih uslova. Nakon toga će dobijati automatski putem aplikacije tačne termine kada mogu bacati bombe, lupati izloge, podmetati požare u ovisnosti od termina rada objekta. Mi ćemo onda nakon što oni potvrde termin, obavijestiti komšiluk da će doći do gore navedenih radnji i da ne podižu paniku, već da samo zatvore prozore ili pojačaju film ukoliko planiraju ostati do kasno budni”, dodao je Dević.

Vlada KS je također izdvojila sredstva za finansiranje aplikacije, kao i zapošljavanje osoba u centru za podršku kako bi sve proteklo bez problema.