U subotu se na stadionu Asim Ferhatović-Hase biti odigrana utakmica novog kola Premijer lige BiH. Snage će odmjeriti domaćin s Koševa a u goste dolazi Široko Brijeg. Ova utakmica je okarakterisana kao utakmica jako visokog rizika, te će biti izmjena u osiguravanju meča.

“Uz dužno poštovanje MUP Kantona Sarajevo i svim njihovim kapacitetima, ovoga puta ćemo mi osiguravati meč. Navijačke skupine ova dva kluba su u jako zategnutim odnosima, te je generalno sigurnost na stadionima u BiH jako kritična. Kopnene snage jugoistočnog Balkana NATO saveza će osiguravati ovaj meč, jer ništa ne smije biti prepušteno riziku.Obezbjedit ćemo dovoljan broj vojnika kako bi sve proteklo kako treba”, rekao je George Powell, komandant kopnenih snaga NATO saveza koji će voditi ovu operaciju.

Operacija kodnog naziva “Živi zid” će djelovati u dva pravca, te će operacija zvanično početi u 06:00 po lokalnom vremenu u subotu.

“Dvije kopnene divizije će biti zadužene za osiguravanje ovog meča. Prva divizija će biti pozicionirana u Sarajevu, te će osiguravati prostor oko stadiona. Oko 6 000 vojnika praćenih lakom i teškom artiljerijom će pripremiti teren za dolazak gostiju, te će kontrolisati domaće navijače. Druga divizija će izveti desant na Široko Brijeg, odakle će pratiti transport gostujućih navijača do Sarajeva. Ova divizija također broji oko 6 000 vojnika, ali će imati podršku lake avijacije u vidu helikoptera, te jednog oklopnog puka s 12 tenkova, 20 lakih transportera te oko 30 naoružanih Hummera.

Pored dvije divizije, jedna eskadrila zračne divizije će nadlijetati nebo iznad Bosne i Hercegovina, kako bi bila u pripravnosti da pruži podršku kopnenim snagama ukoliko dođe do incidenta.