Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, danas je usvojena odluka da sve policijske patrole na području ovog kantona, imaju aparate za kartičnu naplatu. Naime, nadležni su identifikovali ovu potrebu zbog sve češćih situacija gdje građani nemaju keša sa sobom, jer je plaćanje karticama uvedeno u širu upotrebu.

“Shvatili smo da se javila potreba građana da i na ovaj način mogu dati mito policajcima. Milion puta se desi situacija da građani nemaju pri ruci novac u novčaniku prilikom policijske kontrole, i onda su primorani da pristanu na pisanje kazne u iznosu od nekoliko stotina maraka. Ovako će fino moći provući karticu, nakon što policajci otkucaju cijenu mita koji žele da prime”, rekao je Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko.

Novac će direktno ići na račune policajaca, kako bi se izbjegle komplikacije prilikom naknadne isplate dodatnih honorara.

“Svaka patrola će na početku svoje smjene ukucati svoju šifru, kako bi aparat prepoznao na koji račun da se novac prebaci. Po dva policajca u patroli će koristiti jednu karticu, gdje će nakon smjene odlaziti na bankomat kako bi preuzeli keš i podijelili ravnopravno. Važno je naglasiti da će aparat primati sve vrste kartica, tako da građani više ne moraju da brinu da li imaju dvadesetak maraka u džepu kada ih zaustavi patrola”, dodao je Jusko.

Aparat će također imati opciju “Dođem ti”, pa u momentima kada nemate para na računu, pisat će vam kao dug, gdje će odmah nakon naredne uplate na račun skinuti željeni iznos.