Vlada Federacije BiH je danas usvojila izmjene i dopune zakona u oblasti ugostiteljstva, gdje se nalaže izgradnja adekvatnog broja šiša barova širom Federacije. Prema novim standardima, šiša barovi moraju biti dostupni svim stanovnicima.

“Izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljstvu, član 17, stav 5, tačka 3, nalaže se da svaki haustor u sklopu svoje stambene jedinice ima po jedan šiša bar. Stambeni objekti moraju imati šiša bar kao što moraju imati podrum, garažni prostor i protupožarne aparate, dakle to je obavezna oprema za građane. Ovo se odnosi na sve objekte do šest spratova, dok za veće broj šiša barova će morati pratiti broj stanovnika”, istakao je premijer Fadil Novalić.

Novalić naglašava da veći stambeni objekti poput nebodera će morati posebno povesti računa o prostoru za dovoljan broj šiša barova.

“Stari neboderi često imaju atelje na zadnjem spratu, pa se tako on može koristiti za otvaranje ove vrste ugostiteljskog objekta. Također potrebno je minimum jedan prostor u prizemlju pretvoriti u šiša bar, kako bi bilo dovoljno mjesta za sve stanovnike. Ova odredba stupa na snagu odmah i svi stambeni objekti će do 1. februara 2023. morati obezbjediti šiša barove za stanare. Obzirom da je nargila postala i više nego sastavni dio naših života, ovako ne samo da ćemo obezbjediti našim građanima mali komad sreće i osmijeh na lice, već će biti odličan podsticaj za pokretanje biznisa mladih ljudi”, dodao je Novalić.

Za implementaciju projekta “Dudlaj”, vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izdvojila budžet u iznosu od 17 miliona KM.