Zvanični Beograd i Sarajevo su danas potpisali još jedan sporazum, koji se tiče pograničnog dijela duž rijeke Drine. Cilj sporazuma je da se zadovolje zajednički interesi obje strane, i da raspodjela bude totalno fer.

“Drago mi je što je gospodin Džaferović usvojio inicijativu gospodina Dodika, koja je u konačnici i usvojena u Predsjedništvu BiH, a danas finalizirana i ovim sporazumom. Ovo je još jedan veliki korak ka izgradnji boljih diplomatskih, ali prije svega i komšijskih odnosa naše dvije zemlje. Drina je rijeka koja treba da nas spaja a ne razdvaja, i danas smo pokazali da imamo snage i političke volje da tu ideju realizujemo”, rekao je Aleksandar Vučić.

Drina će od danas biti korištena kao zajednička deponija dvije zemlje, gdje će svaka sa svoje strane obale istresati smeće sa svih deponija.

“Ovo ne samo da će pomoći ka izgradnji boljih odnosa, već ćemo dosta rasteretiti svoje države. Bolje da na jednom mjestu deponujemo smeće i mi i oni, nego da se ono rasipa širom zemlje. Ovako ćemo elegantno i džentlmenski riješiti to među nama, a veća količina smeća će da završi u Savi, što nama ne smeta”, kaže Šefik Džaferović.

Ugovor je danas potpisan u Višegradu, a ozvaničen je umjesto presijecanjem vrpce, simboličnim bacanje kese sa Ćuprije Mehmed paše Sokolovića, kao znak početka jednog novog odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.