Brzina politike u našoj zemlji nikad nije bila ne nekom zavidnom nivou. Tek jučer je usvojen budžet za prošlu godinu, a danas su se političari dosjetili da usvoje budžet za 2008. godinu. Ovo je svakako presedan kada je politika na svjetskom nivou u pitanju, a naši političari nisu propustili ni ovu priliku da se malo pohvale.

“Još nije ni pola ove godine prošlo, a mi smo već usvojili budžet za prošlu godinu. Ponosni smo sami na sebe zbog toga. To je očit primjer da se sve može ako se radi pošteno i kako treba. Kad smo prolazili spise vidjeli smo da budžet 2008. godinu nikad nismo usvojili pa smo glasali za njega danas. Moram priznati malo sam se iznenadio kada je jednoglasno usvojen, ali to samo pokazuje koliko su narodi u našoj zemlji složni”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Iz SDA-ovog tabora došla je još jedna briljantna ideja. Radi se o tome da će se budžeti usvajati tek nakon deset i više godina.

“Na ovo primjeru smo vidjeli da možemo i da je ideja funkcionalna. Sada smo odlučili da usvajamo budžete tek poslije deset i više godine. Primjer je da za 2022. godinu budžet usvojimo najranije sredinom 2032. godine. Mislim da bi bilo puno lakše raditi i ne bi bilo toliko nepotrebnih rasprava oko budžeta. Prvo trošimo pare pa tek onda usvajamo šta sve treba”, dodao je Izetbegović.

Ova ideja je naišla na veliko odobravanje zapadnih sila i velike zemlje kao što su Njemačka, Austrija i Finska već su najavili prepisivanje ovog modela iz naše zemlje.