Projekat pod nazivom “Let’s ruin it”, koji je započelo prije nekoliko godina, dobija na obimu i iz dana u dan sve veći broj se priključuje ovoj akciji.

“‘Let’s ruin it’ ove godine zaista dokazuje veličinu i važnost ovog projekta, obzirom da se prijavilo nekoliko desetina hiljada građana. Projekat se održava jedan dan svake godine, a ima za cilj zagađivanja okoline. Ove godine smo odlučili da na listi budu rijeke, te da građani odlože sav otpad koji posjeduju kako bi pripomogli akciju”, izjavio je za naš portal Ahmed Soroš, koordinator projekta.

Mladi iz cijele zemlje su pritekli u pomoć, mada je i znatan broj stariji koji još uvijek brinu za budućnost ove zemlje dao svoj doprinos. Najveći odziv je bio u Zavidovićima, gdje se od ranih jutarnjih sati mogu vidjeti frižideri, školjke, plastične flaše i ostali otpad.

“Naša Krivaja je dragulj ovog dijela zemlje, i mi smo odlučili da je ne zapostavimo. Građani su mjesecima sakupljali kabasti otpad kako bi imali materijala za akciju. Organizovani kamioni pristižu iz sata u sat, te vrijedno i marljivo prave od naše Krivaje rijeku vrijednu spomena. Čak se i javila jedna kompanija koja je široke ruke donirala 25 buradi radioaktivnog otpada. Zamislite te ljudskosti i velikodušnosti. Hvala im na svemu”, rekla je Munira Kancer, stanovnik Zavidovića.

Neretva, Una, Drina, Pliva, Bosna i ostale rijeke su danas dokaz kako čovjek treba da se okrene prirodi, te da prema njoj okrene sve što mu je vrijedno, automobile, vodokotliće, bojlere, hemikalije i ostale preparate koje život čine lakšim i ljepšim.