Međureligijsko vijeće u BiH, zasjedajući u krnjem sastavu bez Islamske zajednice BiH, naredne sedmice će zvanično odrediti izgled, dimenzije i oblik krstova/križeva koji mogu ili bi trebalo da se nađu na sekularnim objektima i institucijama vlasti.

Prema zvaničnom saopštenju MRV, ovaj sastanak planiran je protekle dvije godine, ali je Islamska zajednica otkazala učešće tek juče. „Iako smo se oko ovoga dogovarali pune dvije godine, Islamska zajednica odlučila je juče da ne prisustvuje odlučujućoj sjednici. Iako duboko vjerujem da se pitanje izgleda krstova i križeva u institucijama i na sekularnim objektima tiče svih vjernika u BiH, uvažvamo odluku Islamske zajednice. Vjerujemo da će svi biti sretni našim rješenjem“, rekli su iz MRV

Na pitanje zašto ova odluka dolazi u formi preporuke, iz Međureligijskog vijeća nevoljko odgovaraju kako se oni ni na koji način ne žele uplitati u odluke i poteze vlasti u BiH.

„Pitanje izgleda sekularnih objekata i uređenja države, svakako je nešto u što se mi ne uplićemo jer je BiH – kako sama riječ govori, sekularna. Ipak, u ovom odlučujućem pitanju urbanističkog i pejzažnog izgleda zemlje, vjerujemo da ne bismo smjeli da ćutimo, i ne pokušamo pomoći. Imajući u vidu naš realni slab uticaj, ova konvencija može imati ishod samo u smislu preporuke. Da li će i kako vlasti odlučivati o njoj mi ne znamo“, zaključuju iz Međureligijskog vijeća

O izgledu, dimenzijama i obliku krstova i križeva nisu htjeli govoriti prije naredne sedmice, naglašavajući da samo upornost i marljivost igraju važnu ulogu, ali samo strpljivost i umjerenost mogu voditi ka spasenju.