Autoput Banja Luka – Doboj koji povezuje dva velika ekonomska centra u BiH i čini kičmu jedinstvene ekonomske regije u ovom dijelu Evrope finaliziran je i svečano otvoren početkom oktobra 2018. godine.

Prilikom predizbornog otvaranja na ulazu u tunel Potočani postavljen je transparent na kojem piše “Svjetlo na kraju tunela” koji uz portrete Milorada Dodika i Aleksandra Vučića i danas brani građane Republike Srpske i putnike namjernike od totalne izolacije i mraka.

Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon presijecanja svečane vrpce dio autoputa “9. januar” počeo se obrušavati i to baš na ulazu u ovaj tunel. Mediji se već pitaju ko stoji iza napada na portrete neprikosnovenog srpskog dvojca.

Budući da su uz tim najeminentnijih inžinjera uložili ogromne napore u kvalitetnu izgradnju, prkoseći složenim hidrografskim i topografskim uslovima, zvaničnici sužavaju listu potencijalnih neprijatelja autoputa.

Informer preko izvora bliskih predsjedniku Srbije došao je do povjerljivih Vučićevih top pet osumnjičenih za napad: Prvi na listi je Ramuš Haradinaj, potom Đilas, Soroševci, Američki plaćenici i grupa “1 od 5 miliona”.

Ipak, kako je napad na srpstvo izveden sa druge strane Drine Milorad Dodik sumnja na drugu petorku. Kako agencija SRNA javlja, lista je već poznata: Bošnjaci, Britanski špijuni, Pravda za Davida, Incko i NATO krivi su za napad. Iz top pet neprijatelja Dodik je nedavno izbrisao opoziciju, koja u ovom bh. entitetu više ne postoji.