Na sjednici Upravnog vijeća SKB Mostar razgovaralo se o sveprisutnijem mitu, korupciji i nepotizmu u medicini u BiH. Članovi vijeća pokrenuli su inicijativu da se jasno definira šta se sve podrazumijeva mitom kako bi se jasnije moglo odrediti koliko mita zapravo i postoji u zdravstvu.

Prof. dr. sc. Kvante Esić koji je na čelu ovog vijeća kaže kako se doktorima mnoge stvari često spočitavaju kao mito, a u suštini su to samo pokloni koje oni primaju na privatno nivou: ”Pošto mnogo radimo i u neku ruku smo stalno na poslu, gosti nam nemaju kad doći, pa nam te poklone donose na posao. To što su neki od njih naši pacijenti, to nema veze s mitom, treba odvojiti poslovno od privatnog.”

Tako je odlučeno da su koverte s preko 500 KM mito, kao i velike papirne ukrasne kese s bilo kakvim sadržajem. Alkoholna pića ispod 70% alkohola ne podrazumijevaju se mitom, kao ni ona iznad, jer su to tzv. medicinski alkoholi. Bajadera se nipošto ne smije prihvatiti, jer je najveći pokazatelj mita, kao ni Pionirove Praline. Svinjski but nikako ne spada u ovu kategoriju, a smatra se i najčešćim ”privatnim poklonom”.