Uprava kompanije Aluminij d.d. Mostar je poslala Vladi Federacije Bosne i Hercegovine zahtjev za pomoć pri stečaju.

Naime, uprava ove kompanije potražuje 200.000 konvertibilnih maraka za posljednju turu za reprezentaciju, jer kako kažu, obećali su još neke bonuse za uspješno vođenje kompanije, te neke nagrade u vidu parfema, nakita i poklona.

“Došli smo do kraja puta. Rastajemo se s jednom takvom kompanijom koja je usrećila toliko ljudi. Mi smo je uspješno doveli do duga od 70 miliona i stečaja, ali sad nam treba još jedna tranša novca kako bismo podijelili posljednje poklone i isplatili posljednje bonuse direktorima. Nećemo mi to k’o prije, 500.000, 700.000. Mi ćemo to onako skromnije. Planiramo oko 100.000 maraka dati bonusa trenutnom rukovodstvu, a drugih 100.000 potrošiti na kupovinu parfema Gucci, Armani, J LO i ostalih robnih marki, koje ćemo podijeliti kao zahvalnicu dugogodišnjim partnerima i našim uposlenicima, pogotovo rukovodećoj strukturi”, rekao je Zdenko Klepić, predsjednik nadzornog odbora.

Ono što navode kao najbitniju stvar u ovome jeste navika ljudi koja se, kako znamo, teško mijenja. Kažu da su njihovi uposlenici navikli da dobijaju skupe stvari iz reprezentacije besplatno i da ne mogu sada, na samom kraju, da im tu naviku mijenjaju.

Pa šta vi očekujete? Te stvari se tako rade godinama i sad da promijenimo to i da šokiramo ljude. Pa tužit će nas za duševnu bol. A ko će onda platiti te silne sudske troškove? Nemamo mi sad prostora da te stvari tako radimo. Do sad smo dobro do stečaja radili, a pobjednički tim ne treba mijenjati. Stoga apelujem na Vladu FBiH da se ozbiljno pozabavi ovim problemom”, dodao je Klepić.