Predsjednik sindikata radnika javnog sektora pod nazivom “Državna sisa”, Amir Uhljebić danas je sazvao vanrednu press konferenciju povodom novih zahtjeva uposlenika ovog sektora.

“Mi tražimo da vlasti u naše platne koeficijente uvrste i naš boravak kući. Dakle mi imamo za sve koeficijent al nemamo za to. On se kreira od godina radnog staža preko stručne spreme, a obuhvata sve situacije u koje radnik može upasti. On je na punom iznosu kad idemo na posao, nešto manji kad smo na bolovanju, a gotovo za pola manji kad smo na godišnjem odmoru i to je ok, međutim, šta je s vremenom koje provedemo kući? To se mora dovesti u red”, rekao je Uhljebić.

Kažu da svoj posao nose kući, te da on mora biti vrijednovan adekvatno.

Naš posao je da apsolutno ne radimo ništa, a to je upravo ono što radimo kad odemo i kući. Dakle nosimo posao kući. To se mora regulisati. Ne znate vi kako je provesti život umirući od dosade, to su ogromne muke, i mislimo da smo zaslužili da nam se da neka novčana nadoknada. Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, mi idemo u generalni štrajk dok se situacija ne popravi. Pa zar nije krajnje vrijeme da ova vlast i država stanu iza građana konačno? Pozivamo sve obespravljenje da nam se pridruže, dosta je više korumpirane vlasti”, dodao je Uhljebić.

Članovi sindikata prijete blokadom pečata, svih administrativnih procedura i ogromne kolone na šalterima.