Zbog sve češće pojave studenata koji studiraju po deset godina i više, Univerzitet u Sarajevu je odlučio i ovoj vrsti studenata posvetiti pažnju, tako što će od sada na svečanim dodjelama diploma u Zetri, pored proglašavanja najboljih studenata te godine, dati lentu i najstarijim studentima, koji su veliki dio svoj života posvetili nauci.

“Današnja omladina je poprilično površna i uopće ih ne zanima nauka. Mahom upisuju fakultete zato što ih roditelji pritišću, te ih apsolutno ne zanima njihova budućnost. Činjenica je da ih većina odustane od studija, ali postoji određeni broj onih koji uspiju pored svih obaveza poput sezonskih poslića, kladionica, kafića i derneka, u konačnici uspiju okončati svoju muku zvanu studij u pozitivnom ishodu. Oni zaista zaslužuju komad slave i vrijedni su spomena, jer bez njihovih finansija, te uplaćivanja obnove godine univerzitet bi bio dosta siromašniji”, rekao je Fajik Seminarski, organizator dodjela diploma UNSA.

Mnogi studenti su podržali ovu inicijativu, te dodali da im je drago da je neko konačno obratio pažnju i na njih.

“Nemam šta da kažem, presretan sam. Student sam od 2005. godine i trenutno sam dogurao do zadnje godine studije. Nju vučem već osam godina i mislio sam da nikada neću završiti. Sada barem imam motiv da okončam ovu agoniju. Imam 32 godine i ne radim ništa, sa starcima se stalno svađam što sam po čitave dane u kući i igram igrica ili visim u kladari. Sada ću konačno postati nešto i svijet će da čuje za mene”, rekao nam je Senad, vječiti student prava u Sarajevu.

Lenta će nositi naziv “Idol”, te će prema dosadašnjim procjenama, biti dodijeljeno oko 780 lenti za ovu godinu tokom dodjela diploma.