Na svjetskoj listi univerziteta Sarajevski univerzitet je ispao iz lige i pao u niži rang takmičenja. Naime sarajevski Univerzitet od sada će da se takmiči u svjetskoj ligi srednjih škola. O ovome je za naš portal govorio Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

“Nismo sretni ovom odlukom, ali tako je kako je. Nama šta jedino preostaje da se pripremimo za takmičenje u nama do sada nepoznatoj ligi, te da pokušamo biti što bolji. Sramota nas je, ali ćemo dati sve od sebe da se vratimo u univerzitetsku ligu. S druge strane, ne treba potcjenjivati ni ligu srednjih škola, znamo kakvi su nastavni planovi i programi u zemljama poput Indije, Irana, Velike Britanije, Norveške, Švedske i Sjedinjenih Država”, rekao nam je Škrijelj.

Prvi krug takmičenja će biti na državnom nivou, gdje će UNSA morati izboriti barem prva tri mjesta, kako bi se uspjeli dalje plasirati na Evropsko, a zatim i na svjetsko prvenstvo.

“Što se tiče državnog takmičenja, tu imamo svega nekoliko internacionalnih srednjih škola koje nam prave konkurenciju. Izdvojio bih možda Drugu i Treću gimnaziju, ali smo mi jači od njih. Evropsko takmičenje će biti poprilično zahtjevno, jer nas tu dočekuju neke ozbiljne zemlje koje sam već spomenuo. Na svjetskom nivou se nadamo da nećemo u baražu izvući najopasnije protivnike, te da ćemo uspjeti da se u konačnici vratimo u ligu univerziteta. Imamo odlične studente i pojedine planove i programe na određenim fakultetima koji će nam biti ključni igrači u ovom takmičenju. Naše nade polažemo u studente Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta, oni su nam zvijezde vodilje i naša sudbina je u njihovim rukama, obzirom da imaju najbolje studente”, dodao je Škrijelj.

Fakultet političkih nauka i Šumarski fakultet su odlučili odustati od takmičenja, te će od sada djelovati samo u revijalnim programima. Univerzitet je pozdravio ovu odluku kako ne bi oduzimali bodove ostalim fakultetima.