U posljednjih nekoliko godina jasno je vidljivo povećanje broja studenta koji upisuju privatne univerzitete i fakultete diljem Bosne i Hercegovine, no nije zanemariv ni broj studenata koji su odlučili da se prebace sa državnih fakulteta na privatne fakultete. Borba između privatnih i državnih univerziteta doživjela je svoj vrhunac nakon što je na Univerzitetu u Sarajevu započela saga “Šta se smije nositi i da li goli možemo dolaziti na fakultet”.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku u razgovoru za TVSA poručio je svojim kolegama sa Univerziteta u Sarajevu da probleme sa oblačenjem studenata i profesora na privatnom fakultetu nemaju, jer, kako dekan kaže, njihovi studenti znaju da ne trebaju goli dolaziti na predavanja niti da se za svoju ocjenu moraju boriti dupetom i sisama.

“Da, zaista sam to izjavio. Meni je fascinantno da ljudima od osamnaest godina i više koji su završili srednju školu treba objašnjavati da ne mogu i da nije pristojno da dolaze goli na fakultet. Pored toga, još fascinantnije mi je da se profesorima sa trideset i više godina iskustva u radu treba objašnjavati da ne smiju pijani dolaziti na fakultet, niti da se ne trebaju seksati sa studenticama. Mi smo bar pošteni, zna se kako se kod nas polažu ispiti i to je vrlo pošteno. Na kraju krajeva, bar se preko našeg fakulteta ne skupljaju jeftini politički poeni”- izjavio je za naš portal dekan Džemal Najetović.

Predstavnici Univerziteta u Sarajevu nisu se oglasili povodom ovih riječi, a kako Šatro ekskluzivno saznaje, trenutno su zauzeti donošenjem novog pravilnika o načinu pravilnog disanja na Univerzitetu.