Bosna i Hercegovina je od danas dobila još jedan nacionalni spomenik pod zaštitom UNESCO-a, koji će od sada biti prepoznat svugdje u svijetu kao domaće blago. Riječ je o smogu koji krasi broje bosanskohercegovačke gradove tokom zime, i koji je postao jedan od simbola države.

“Dugo već naša zemlja drži rekord u svijetu tokom zime u zagađenosti zraka. Sarajevo i Zenica su tu apsolutni šampioni i gradovi poput Vuhana i Hong Konga su davno izgubili titulu najboljih pored naših šampiona. Zbog toga sam došao na ideju zašto mi i ovo ne bi zaštitili kao autohtono blago i na osnovu toga radili promociju naše zemlje ali i zarađivali novac na tome. Kada Hrvatska može da zaštiti ćevap sa kojim se u putu nije srela, možemo i mi nešto što je zaista naše”, ističe Samir Endžioaš, pokretač ove inicijative.

Nakon što je izvršena aplikacija, danas je i zvanično potvrđeno da je smog autohtoni proizvod Bosne i Hercegovine, i da ostale zemlje moraju uvažavati ovu odluku.

“Prema konvenciji o zaštiti nacionalnih spomenika, svaka druga zemlja koja na bilo koji način koristi tuđe nacionalne spomenike, dužna je isplatiti određenu naknadu za korištenje istog. Tako će u buduće svi zagađeni gradovi sa velikom koncentracijom smoga, plaćati Bosni i Hercegovini autorska prava za korištenje. Zašto samo da mi budemo prvi u svijetu i gušimo se u otrovu, kada možemo uzimati i odličan procenat kada se drugi truju u svijetu. Nadamo se da će smog postati jedan od vodećih ambasadora u svijetu i da će predstavljati našu domovinu kako to dolikuje-neviđeno”, dodao je Endžioaš.

Bosna i Hercegovina je već krenula u proces potpisivanja ugovora sa ostalim zemljama koje koriste naš smo, a autorska prava će se uplaćivati na godišnjem nivou na osnovu ukupnog prometa.