U ranim jutarnjim satima u ugostiteljskom objektu “Sve se nema, a kafa se pije”, organi gonjenja Kantona Sarajevo pronašli su beživotno tijelo mladića, inicijala M. S. Prema prvim informacijama uzrok smrti je nezaposlenost i srčani napad uzrokovan frustracijama nakon primljenih odbijenica sa konkursa za posao. Kod mladića su pronađeni CV, fakultetska diploma sa Travničkog univerziteta i pismo nijeta, te posljednja odbijenica iz vodećeg telekom operatera sa naslovom “Nisi mi ni rod, ni pomozi Bog”.

Glasnogovornica policije, Nefica Irfanić poručila je kako su slučajevi umiranja zbog nezaposlenosti sve češći kod mladih ljudi i da je ovo jedno od konkretnijih rješenja za smanjenje procenta nezaposlenosti koje se, kako kaže Nefica, samo nameće.

“Mi moramo biti svjesni problema nenamjerno stvorenog slobodnog vremena I to u vidu nezaposlenosti. Iako, vlada još uvijek ne primjećuje, ali nezaposlenost može biti uzrok tzv. “neuroze nezaposlenosti”, koja vodi do sve češćih suicida. Poručio bi da država učni nešto osim lupanja cipelicama.” izjavio je za Šatro info, psiholog Zdravko Vinjak.