Dok su napolju rekordno niske temperature građani Zenice još uvijek nisu dobili grijanje. Vlasti prebacuju odgovornost sa jednih na druge. U znak izvinjenja iz JP Grijanje Zenica najavili su da će svim korisnicima uz račun poslati i bonove za jeftiniju rakiju kako bi se mogli ugrijati.

“Mi se stvarno izvinjavamo, ali nas je ovo sve iznenadilo, ostali smo u šoku i nismo uspjeli da reagujemo. Da se malo iskupimo poslat ćemo bonove za jeftiniju rakiju za sve građane kako bi se malo zagrijali. Da se razumijemo mi znamo da ima dosta vjernika u Zenici, ali rakija se ne mora piti da bi zagrijala to svi znamo. Nadam se da će ovaj mali znak pažnje biti dovoljan da nam građani oproste ovu izdaju. Također preporučujem građanima da ostave te rakije i za poslije jer postoji velika vjerovatnoća i prekida grijanja uslijed kvarova”, rekao je Salih Ventil, pomoćnik direktora JP Grijanje Zenica iz Vukotića.

Prvi građani koji su dobili ove bonove formirali su velike gužve ispred mjesta na kojima se može preuzeti jeftinija rakija. Došlo je i do nekoliko incidenata, a reagirala je i policija.

“Pozivamo sve građane da poštuju javni red i mir. Rakije ima dovoljno za sve. Da se ovo više ne bi dešavalo odlučili smo otvoriti još mjesta na kojima se može uzeti jeftinija rakija. Molim građane za razumijevanje. Zenica je prvi grad na svijetu u kojem je red za rakiju veći od reda za vakcinaciju i ponosni smo zbog toga”, dodao je gospodin Ventil.