U Sarajevu je danas uhapšen M.N. 1983. godište, koji je prije nekoliko dana pokušao prijaviti korupciju u javnom sektoru. Kao svjedok akta korupcije iz prvog lica, želio je samo da učini dobro djelo i kao uzoran građanin prijavi nečestite radnje, ali je zauzvrat dobio hapšenje i prijeti mu zatvor.

“Moj štićenik je još uvijek u šoku, i trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici dok proces suđenja ne započne. Tereti se za cinkarenje i razotkrivanje korupcije, koja itekako prema optužbi treba da ima slobodan tok i da se neometano odvija. Sačekat ćemo dok tužilaštvo formira kompletan predmet pa ćemo onda izaći sa više detalja u javnost, ali prema dosadašnjim procjenama, šanse nisu dobre za mog klijenta, i bojim se da smo već unaprijed izgubili ovaj slučaj”, ističe advokat Omar Muzičar.

Optuženi M.N. se tereti da nije postupao po tradiciji i običajima naroda Bosne i Hercegovine, te da zbog svog prisilnog glumljenja švabe ili švicarca će snositi teške posljedice.

“Frajko se ponaša kao da mu je ovo Švedska pa on fol prijavljuje za korupciju. Neka se uhvati svog reda na šalteru i neka čeka, kada već nema štelu da mu se to završi preko reda. Ti ljudi koji podmićuju i završavaju preko štele su se morali potruditi da ostvare te kontakte, steknu prijateljstva kako bi mogli to izvesti. Ko je on da im se u to petlja i da kao nešto prijavljuje. Fino ćemo sada završiti sa formiranjem predmeta i ima da ga oderemo na sudu ko malo mače, da mu više nikada ne padne na pamet da to uradi”, ističe tužilac Sulejman Mufljuz.

Ukoliko se dokaže da je kriv za remećenje korupcije, nepoštivanje tradicije i razotkrivanje korupcije, osumnjičenom prijeti kazna zatvora od sedam do devet godina, na koju nema pravo žalbe.