Jučer su u hotelu Evropa žene iz Udruženja građanki Venera, zasjedale i donijele odluku o pokretanju novog projekta podizanja svijesti o jednakosti muškaraca i žena.

U tom pravcu, pokreću projekat “Janje je za sviju”, gdje se referiraju na Međunarodni praznik rada Prvi maj, te kako bi trebala ista tradicija da se primijeni i na Osmi mart, Međunarodni dan žena.

Ovu inicijativu, pokrenule su sa ciljem podizanja svijesti o jednakosti prava žena i muškaraca. Jer, Međunarodni praznik rada je seksistička tvorevina koja nema svoju žensku varijantu, a o srednjoj da i ne govorimo.

“Ne postoji neka varijanta gdje bi to bila neka Međunarodna praznica rada ili Međunarodni praznik radica. Znači samo postoji muška varijanta. To je neprihvatljivo i mi ćemo uložiti sve svoje napore da se to promijeni”, navodi Džejlana Independent, magistrica džender nauka iz Malmoa i inače direktorica Venere.

Naime, kako saznajemo u projektu se planira pet godina zaredom organizirati participacija na zajedničkom roštilju i okretanju janjaca, na Jahorini. Ovu gozbu će pripremati hotelijeri sa ove drage planine, a projekat košta mizernih četiri miliona eura. Voditeljice i članice Uduženja su se požalile na sve manji priliv donatorskih sredstava u BiH za ovakve krucijalne projekte, ali i na to da u državne fondove još uvijek nisu ni privirili.

“Naša jednakost u svakodnevnom životu će se ovim projektom unaprijediti. Sad ćemo i mi moći kačiti slike mrtvih i pečenih životinja na Fejzbuk. To je jednostavno korak ka jednakosti. I samo da naglasimo, na roštiljsko-janjska druženja su pozvani i muškarci, ali ukoliko će oni praviti salatu”, dodaje Independent.

Konferencija za štampu je završena ručkom i koktelom, a u toku konferencije o nasilju nad ženama, emancipaciji, porodiljskim naknadama, akcizama na higijenske proizvode nije bilo govora.