Još jedan krug kvalifikacija je iza naše reprezentacije. BiH ni ovaj put nije uspjela da se plasira kroz kvalifikacije na završnicu Evropskog prvenstva koje se naredne godine igra u Njemačkoj. UEFA je nakon još jednog neuspješnog pokušaja odlučila da našu reprezentaciju prebaci u Azijsku zonu kvalifikacija.

“Reprezentacija BiH se trudi iz petnih žila da se prođe kvalifikacije i plasira se na neko veliko takmičenje, ali koliko vidimo dosta im slabo ide. Još od onih kvalifikacije koje su vodile u Brazil ne mogu da nađu dobru formu, a sada su i u blagom padu. Stvarno je sramota da se takva jedna reprezentacija sramoti protiv protivnika kao što su Island ili Luksemburg. Kako bi im barem malo pomogli i olakšali im plasman mi smo ih odlučili prebaciti u Azijsku zonu kvalifikacija. To je dosta slabija grupe reprezentacija u kojoj će BiH sigurna sam naći svoje mjesto. Reprezentacije BiH se više neće moći takmičiti za plasman na Evropsko prvenstvo, ali će im zbog toga plasman na Svjetsko prvenstvo biti dosta lakši. Kada se malo poprave mi ćemo ih opet vratiti u Evropu”, rekao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e.

Selektor naše reprezentacije, Savo Milošević poručio je da BiH ima velike šanse da nastupi na narednom Svjetskom prvenstvu kroz Azijsku zonu kvalifikacija.

UEFA-i svaka čast što je prepoznala da se više ne možemo nositi sa reprezentacijama iz Evrope i da smo ovdje na samom dnu. Azija isto tako ima dobrih selekcija, ali uz malo sreće njih ćemo izbjeći u grupi i bez problema se plasirati na naredno Svjetsko prvenstvo. Ovo će dobro doći svim našim igračima da se malo uigraju i da steknu samopouzdanje pa kada se vratimo u Evropu da rušimo sve pred sobom”, rekao je Savo Milošević, selektor Fudbalske reprezentacije BiH.