Fudbalski klub Sarajevo uoči kvalifikacionih utakmica za Ligu prvaka, na Koševu ugostio Celtic. Odlična atmosfera kako domaćih tako i gostujućih navijača, sjajna igra u kojoj su na kraju gosti odnijeli pobjedu, protekla je bez jednog incidenta. UEFA je odmah reagovala te poništila meč.

“Ne samo da nisu napravili niti jedan incident, već su se čitav dan sretali po gradu, slavili zajedno, pili, častili jedni druge i slikali se. To nije prikladno za balkanski fudbal i neka se stide. Još povrh svega su navijača Sarajeva aplaudirali na kraju utakmice igračima Celtica. Pa to nigdje nema! Ovo nisu Balkanci koje mi poznajemo, zaista smo u šoku”, rekao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e.

Zajedničko slavlje nakon utakmice će biti kažnjeno također, te će pored klubova i navijačke grupe dobiti sankcije.

“Klubovima će biti poništena utakmica kako sam već rekao, te će dobiti po novčanu kaznu u iznosu od 30.000 eura. S druge strane, navijačke grupe Celtica i Sarajeva će dobiti novčanu kaznu od po 10.000 eura, kako im više ne bi na pamet palo da s nekim navijačima proslavljaju zajedno nakon meča. Ponovljeni meč će se odigrati na neutralnom terenu, a na tribinama će biti zatvorenici u policijskoj pratnji koji navijaju za ova dva kluba, kako bi bili sigurni da će napraviti incident”, dodao je Čeferin.

UEFA je naglasila također da je sport glavni faktor u svijetu, te ukoliko se budu slale poruke mira, da će ljudi onda zaista početi gledati jedni na druge kao na prijatelje, što nikako nije u interesu svijeta trenutno.