U Sarajevu današnji dan su obilježili protesti koje su organizovali ljudi iz Udruženja žrtava antifašizma Bosne i Hercegovine, ispred kafića Tito.

Naime, oni su se simbolično sastali ispred ovog kafića, a onda će prošetati do Titove ulice, te Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata.

Na taj način odaju počast svim onim žrtvama antifašizma, titoizma, komunizma i svih izama koji nisu bili fašizam.

“Evo već godinama se obilježavaju neki rođendani Tita, pobjede nad fašizmom, pobjede nad opsadom i druge stvari. Niko ne govori o žrtvama antifašizma i mi, naše udruženje, je radilo u ilegali već decenijama. Hvala Bogu, došla je i demokratija, pa svako može otvoreno da govori o svemu što mu je na duši. Eto tako je došlo vrijeme da i mi govorimo o žrtvama antifašizma”, rekao je Hamid Šulc, predsjednik udruženja.

Šulc je istakao kako su se do sada bojali da objave svoje djelovanje, te će ovim započeti, nadaju se, serijal protesta žrtava antifašizma koji su, kako navode, obespravljeni u mnogome u svim dosadašnjim državama.

“Mi se zahvaljujemo gradonačelniku Skaki koji je prvi političar sa ovih prostora koji nas je podržao. Dobro, ne možemo duše gubiti, tu cijeli hrvatski politički vrh već godinama prednjači, ali govorimo o političarima u BiH. Slava mu i zig hajl” zaključio je Šulc.

Kolinda Grabar-Kitarović je poslala svoju nesebičnu podršku, cvijeće i Krašove čokoladice da se demonstranti okrijepe.