Udruženje ugostitelja grada Sarajeva uputilo je otvoreno pismo hipsterskoj zajednici, u kojem se između ostalog navodi molba da prestanu sa krađom kariranih stolnjaka iz kafana.

Naime, kako tvrde iz Udruženja ugostitelja, u posljednjih više od 10 godina porastao je trend nestajanja stolnjaka nakon noći u kojima su kafane otvorene, a naravno najviše vikendom.

“Ma otkako je krenulo ovo s ovim nakim košuljama od stolnjaka, mi se o jadu zabavišmo. Nemoš ti toga nakupovat kolko se to krade i nestaje. Stvarno bismo apelovali da se uvede kaka nova moda, makar s pločicama ili lajsnama. To je nekako manje zlo, jer ne može čovjek tek tako lajsnu ili pločicu odvalit. A vako, samo klisne stolnjak, pod majicu il u torbu i hajmo. Vala ne znam ni šta one torbetine nosaju stalno”, izjavio je vidno rastreseni vlasnik ugostiteljskog objekta, Halid Bakšiš.

Prema statistikama koje provodi Federalni zavod za statistiku, ovaj trend je porastao za nevjerovatnih 87% u posljednjih 10 godina i oni smatraju da je mnogo bolje bilo promijeniti postavku stolnjaka nego li se boriti na ovaj način.

O ovoj temi, oglasio se i Fjodor Muhammed Tabukčić, neformalni i neoficijelni predstavnik hipsterske zajednice u BiH, ali koji je, kako saznajemo, samoizabran na ovu funkciju zato što je apsolutni rekorder u odlasku na Hipster Cup Festival u Berlinu.

Fjodor Muhammed, navodi kako je ovo neprihvatljiv udar na slobodu izražavanja i umjetničku dušu ove zajednice u BiH.

“Mi ne možemo prestati to raditi. Jer kako da kažete nekoj djevojci dok slušate ploče da ste kupili košulju npr. u nekom lancu odjevnih predmeta i platili je štajaznam 100 maraka. Puno značajnije i umjetničkije zvuči ako kažete da ste ukrali stolnjak i od njega napravili košulju sami. Ukoliko ugostiteljima ovo smeta, neka slobodno u cijenu pića uključe i mali procenat za stolnjake. Naši roditelji će nam dati i za to”, rekao je Fjodor Muhammed.

Nakon reakcije o ovoj temi, dodao je i neke kritike na rad ugostitelja i njihove volje da se usluga spram hipsterske zajednice popravi.

“Ako ćemo tako pričati, gdje su onda veganske rakije, meze bez glutena. Ima li pivo sa ukusom chia sjemenki? Nema nigdje. Zašto se ne govori o ovim temama, nego eto hipsteri ukrali poneki stolnjak. Užas!”, vidno je iznerviran bio Fjodor Muhammed.