Na posljednjem sastanku UO Udruženja Slatkih novinarki, novinarke su potpisale Plan Akcije u kojem se navodi da će u sljedećih godinu dana svaka od njih uložiti svoju snagu, profesionalni angažman, intelekt i da, ljepotu, da pokrenu sopstveni TV kanal. Inicijativa je došla nakon što je veći broj članica na sastanak došao iznerviran načinom na koji druge TV postaje iskorištavaju njihov fizički izgled zarad povećanja gledalačkih rejtinga.

“Nisam za to išla u škole”- izjavila je Dženita Mrš, inače voditeljica dijela vijesti na vodećoj regionalnoj TV postaji. “Gledam u blesimetar a za to me pripremaju tri sata. Još moram i da se smješkam, i ima već 5 godina kako radim isti posao. Za mene ne slijedi viša pozicija, slijedi mi samo neugodno pomjeranje sa ove pozicije nakon što dobijem još koju boru. Pa dajte, nabrojte mi pet žena iznad 45 koje rade ispred kamera! Duška Jurišić – a ona može jer je to druga vrsta posla i prošla je kroz sito i rešeto – i ona žena sa Slobodne Evrope, al’ drugo je Slobodna Evropa”. – dodala je ljutito.

“Mi smo se danas dogovorile da ćemo oformiti svoj osobni TV kanal gdje ćemo rasporediti uloge po zaslugama, a ne po boji očiju i slično. Nismo zadovoljne kako nas tretiraju i koriste u PR svrhe ali u isto vrijeme smo svjesne da nam je okolina takva da više pali imati slatku curu na reklami za vijesti nego vijesti. Zato nam se ovo čini kao logičan potez. Same ćemo iskorištavati svoje PR potencijale a u isto vrijeme raditi kvalitetan posao.” – stoji u oficijelnoj izjavi Upravnog Odbora.

TV stanica još uvijek nema svoje ime, i kreativno razvijanje joj tek slijedi. Samo se zna da će sve zaposlenice biti članice Udruženja Slatkih novinarki te da će jedini novinari kojima bude dozvoljen rad na postaji biti mlađi muškarci određenih fenotipa i isključivo sa modernim frizurama.

Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati.