Udruženje roditelja, odgajatelja i legalnih staratelja na današnjoj je skupštini donijelo odluku za realiziranjem kampanje javnog zagovaranja koja za cilj ima donošenja zakona o zabrani života s roditeljima iza 30 godine. Zakonom ciljaju da se legalno riješe odgovornosti prema djeci koja svoj život žive ‘’sporije’’ i odrastaju znatno teže.

‘’Imam dva sina. Jednom je 29, drugom 33 i žive s nama. Ja i žena smo se nadali da ako rodimo mladi, da ćemo za 20ak godina imati djecu, slobodan život i još ponešto beneficija od njih. Ali je situacija drugačija. I dalje ih hranimo, svaki dan dajemo za kafu, pa petkom i subotom za grada, oni neće da rade, završili su pravo i čekaju taj neki dostojan posao i mi više ne znamo šta ćemo. U potpunosti podržavamo ovaj zakon.’’ kažu roditelji, članovi Udruženja.

Iz predsjedništva Udruženja ističu kako će ovaj zakon pomoći roditeljima da operu svoju savjest kada istjeraju svoju tridesetogodišnju djecu na ulicu, te da ne osjete krivnju što su ih poslali da se snalaze sami.

‘’Do tridesete godine dali ste im dosta. Omogući da toliko požive. Vrijeme im je da se sada sami snalaze. Taj trend u BiH postaje sve veći i to treba spriječiti.’’ rekli su predsjednici Udruženja.

Zakon je predviđen da stupi na snagu do kraja 2018. godine, a već do tada planiraju iseliti desetine hiljada djece/odraslih ljudi koji i sada žive na grbači svojih roditelja.

“Pustite nas više da živimo. Nisam ja rađala da bi provela cijeli život s tobom. 35 godina je stvarno dosta. Ne znam kako njima ne dosadi. Kad jebe, kad privodi žene, kad sjedi s rajom. Kad ću ja bit jebana opet, pa i dalje se moram sakrivati u svojoj kući i dogovarati seks s mužem.” kaže zabrinuta majka tridesetpetogodišnjeg djeteta.