Teška ekonomska situacija pogađa i one najjače u BiH. Kladionice su dugo glasile za nedodirljive, ali zbog svih silnih poskupljenje i inflacije kladionice su morale malo korigirati kvote. Udruženje kladioničara BiH najavilo je proteste baš zbog nepovoljnih kvota koje im kladionice serviraju u zadnjih nekoliko mjeseci.

“Mi sve razumijemo i da su se cijene podigle i da su porezi veliki, ali moramo misliti i na sebe. Zadnjih nekoliko mjeseci skoro je pa nemoguće živjeti od kladionice. Ja sam prije za jedan dan mogao zaraditi dobru dnevnicu u kladionici, a u toku mjeseca sam imao prosječnu platu. Sada su kvote katastrofalne i slabo se šta može zaraditi. Ja kladionicu gledam kao posao i prehranjujem porodicu tiketima. Mislim da je ovo krajnje bezobrazno davati ovako slabe kvote i mi ćemo morati izaći na proteste kako bi obranili svoja prava”, rekao je Petar Kec, profesionalni kladioničar i predsjednik Udruženje kladioničara BiH.

Udruženje kladioničara najavilo je velike proteste ispred svih kladionica u državi i traže da se kvote što prije vrate na staro.

“I mi moramo od nečega živjeti, a ovo je direktan i ozbiljan udarac na naš džep. Mi moramo reagovati i odlučili smo kladionicama dati još dva dana da vrate kvota na staro, a ako se to ne desi mi krećemo u ofenzivu. Napravit ćemo prvo protest upozorenja gdje niko od nas neće cijeli jedan dan uplatiti ni jedan jedini tiket. To će biti ozbiljan udarac za njih, a kao se ogluše na naše zahtjeve i tada proteste ćemo ponoviti na isti način samo što će trajati sedam dana”, dodao je gospodin Kec.