Fakulteti novinarstva iz cijelog Balkana, a ne samo zapadnog, dogovorili su danas da će u 2018. Godini pokrenuti Školu kolumnista Keri Bredšo, koja će mnogim mladim novinarima i novinarkama pomoći da već na početku karijere postanu kolumnisti/ce.

“Razgovarajući sa studentima, shvatili smo da bi većina njih željela u prvih godinu ili dvije imati svoju kolumnu ili rubriku u nekim od najprestižnijih dnevnih, sedmičnih ili mjesečnih listova. Takođe, ništa manje raspoloženje ne vlada ni kada je riječ o online magazinima i portalima. Shvatajući njihove potrebe, naše mogućnosti i današnje doba novinarstvo, odlučili smo da je ovo najbolje što trenutno možemo da im ponudimo”, saopštili su iz Udruženja kojim ove godine rukovodi novinarska katedra Univerziteta u Travniku.

Škola za kolumniste Keri Bredšo, inspirisana je jednom od najboljih njujorških kolumnistica koja je svjetskoj javnosti poznatija i od Tonija Parsonsa. Kako ističu iz udruženja, ona je svojevremeno našla i veoma bitno mjesto u kultnoj seriji Sex i Grad koju predlažu na gledanje svim mladim naraštajima, a pogotovo novinarima i novinarkama.

“Nastavni planovi i programi biće gotovi do kraja ove godine, i realno je da će nam trebati više od deset mjeseci jer je riječ o veoma ozbiljnom poslu. Takoreći, pravom poduhvatu, čiji je cilj da sve željne kolumnističkog hljeba i reputacije obuči da budu što bolji”, istakli su.

Po završetku ove škole, polaznici i polaznice biće u prilici da pišu za neke od najvažnijih listova u regiji poput Telegrafa, 24 sata, Avaza, Tirana Daily ili Sofijske Gazete. Početne ideje programa su napredni kursevi obilazaka znametih ugostiteljskih objekata, lanaca trgovina, upoznavanja sa brendovima pića, odjeće i satova, te zatim i napredni kurs ljubavnih veza, šema i afera.

“Ovaj program nije nimalo neozbiljan, i u cijelom svom trajanju od čak dva stručna semestra sadržaće sve što je novim kolunisti(ca)ma potrebno da bi bili što korektniji, konkretniji i upućeni. Postojaće tu i lista serija i filmova koje treba pogledati, muzike koju treba poslušati, predstava na koje treba ići. Govorimo o jednom pravom stručnom internatu i izletima na egzotične destinacije”, istakli su iz Udruženja.

Detaljne informacije o nastavi i programima biće dostupne do kraja godine, kada je planirano upisivanje prve generacije od 90 polaznika. Svi oni i sve one željni kolumnističkog zanata imaće mogućnost za nevjerovatnih 13.000 eura pohađati desetomjesečnu školu za kolumniste, koja će postati prestižna, poznata i akreditovana najkasnije dva mjeseca od dana osnivanja.