Novim zakonom koji je danas usvojen u našoj zemlji učenicima osnovnih škola dozvoljeno je istjerati nastavnika s časa. Ovaj zakon ima za cilj zaštiti učenika od dosade za vrijeme časa. Naravno zakon je ograničen samo na časove kada je nastavnik dosadan s predavanjem lekcija dok se novi zakon neće primjenjivati na časove kada učenici moraju odgovarati ili raditi kontrolni.

“Mislim da je došlo novo vrijeme i da trebamo raditi reformu obrazovanje. Do sada su nastavnici imali apsolutnu moć nad učenicima. Od sada to više neće biti tako. Učenici će imati pravo istjerati nastavnika s časa ako im je dosadan. Na ovaj način ćemo i nastavnike primorati da se malo više posvete svom poslu i prave zanimljive lekcije. Mislim da je zakon jako dobar i da ima veliki potencijal. Za sada je istjerivanje nastavnika dozvoljeno samo u osnovnim školama, ali vjerujem da će se uskoro proširiti i na srednje škole s jednakim uspjehom”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Učenici osnovnih škola očekivanju su oduševljeni novim zakonom i jedva čekaju njegovo primjenjivanje.

“Kod kuće mi ne daju da igram toliko igrica pa ja fino uzmemo mobitel i ponesem u školu da se igram. Ovdje ovi profesori smaraju, pričaju neke gluposti, a nama je dosadno. Ovo je super što ćemo ih od sada moći istjerati. Iskreno ne znam ni šta oni rade na časovima. Likovi su nevažni kao pištolj u Fortniteu. Ja i moji drugari jedva čekamo da počnemo tjerati nastavnike s časova”, rekao je Noa Gang, učenik drugog razreda osnovne škole u Zenici.