Afera oko imenovanja rukovodstva u osnovnoj školi Avdo Smailović i dalje traje. Djeca ove osnovne škole našla su se na liniji brutalne vatre između političkih rivala NiP-a i SDA, a sami ističu da ne žele da im bilo ko nameće mišljenje.

“Mi ne želimo da se koplja političke borbe lome preko naših leđa. Dovoljno smo zreli i svjesni da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i ne treba nam niko da nas usmjerava ili nam govori šta je bolje za nas. Sami se borimo za svoje ocjene i znanje, radimo zadaće i učimo za kontrolne ispite, i nema potrebe da nam sole pamet. Također svi aktivno pratimo politiku jer je to potrebno kada živite u Bosni i Hercegovini, i sami ćemo odlučiti za koga da glasamo kada postanemo punoljetni”, ističe Nijaz Muratović, učenik trećeg razrade škole.

Politička prepucavanja političara su se već polako prebacila na djecu, pa su se tako formirali i prvi klanovi među učenicima oko ideologije i pripadnosti.

“Većina naših roditelja je bila za SDA, ali kako se Konaković odvojio tako je i veliki broj njih prešao u NiP. Naravno da se to odnosi i na nas, i nema velikog odmora da ne izbije neka tučnjava ili provokacija na političkom osnovu. Ali povrh svega, i dalje ćemo mi sami odlučivati za koga smo, i nećemo dozvoliti da nam oni odrede. Kada fino porastemo, borit ćemo se za rukovodstvo škole, a do tada nam ostaje da pratimo izbore i političke kampanje, i snimamo svoje komentare na TikToku na osnovu toga”, dodao je Nijaz.

Šaka učenika čiji roditelji su više naklonjeni građanskim opcijama poput SDP-a i Naše stranke, odlučili su da ne učestvuju u ovim prepucavanjima, jer vide da je sloga Trojke znatno oslabila na nivou Kantona Sarajevo.