Iako su jedna od najljepših rijeka u Evropi pa i u svijetu, rijeke naše zemlje su i jedne od najzagađenijih. Plastične kese, flaše i sekundarne sirovine su samo neke od stvari koje se mogu naći u rijekama Bosne i Hercegovine. Shodno tome danas je u Zenici upriličena svečanost odlaganja plastičnih flaša u rijeku Bosnu.

“Okupili smo se danas ovdje kako bi u rijeku Bosnu svečano bacili nekoliko hiljada potpuno novih plastičnih flaša. Svi znamo da se jedna plastična flaša u prirodi raspada i po nekoliko desetaka hiljada godina. Mi smo ovim činom dali svoj doprinos uništavanju rijeka u našoj državi. Nema ništa ljepše nego vidjeti plastične flaše kako plutaju rijekom, kada to vidim obuzme me neki osjećaj topline oko srca, pogotovo ako se radi po popularnoj dvoli”, rekao je Samir Uhljup, organizator svečanog eventa odlaganja plastičnih flaša u rijeku Bosnu.

Ovaj događaj okupio je mnoge zaljubljenike u uništavanje prirode i rijeka u našoj zemlji. Svi su došli sa jednim ciljem, a to je nastaviti tradiciju odlaganja otpada u rijeke koji u našoj zemlji datira još od prije nekoliko desetaka godina.

“Moj deda je bacao otpad u rijeku Bosni, moj otac također, pa sam evo danas došao i ja. To je tradicija u našoj familiji koja se prenosi sa koljena na koljeno i ja neću da je prekidam. Sa sobom sam ponjeo oko dvjesto plastičnih flaše koje skupljam zadnjih deset godina. Rijeke nam ionako ne služe ničemu posebno, a šteta da tolika voda stoji neiskorištena, zato je najbolje da nosi ovi flaše koje ćemo mi danas baciti”, rekao je Ahmed Čep, zaljubljenik u uništavanje rijeka.