U susjednoj Srbiji danas su održani izbori. Iako njihov ishod sam po sebi nije upitan, pojavila se enigma oko toga ko će proglasiti ovogodišnjeg pobjednika.

Nema dileme da građani Srbije, ali i Srbi iz Bosne i Hercegovine će izabrati najbolju opciju, te da će nas ta opcija voditi u bolje sutra. Ja sam toliko siguran u našu demokratiju i osjećaj građana ove zemlje da znaju prepoznati najbolje za sebe, da mogu mirno i bez ikakvih problema da sjedim kući i čekam rezultate. Veći je problem oko toga ko će proglasiti pobjednika, jer sam pobjednik svakako ja i to je volja građana naravno”, rekao je Aleksandar Vučić.

Kako navode iz izborne komisije Srbije, pobjednik je već izabran, ali osoba koja će proglasiti pobjedu nije.

“Problem nam se javio kod odabira osobe koja će ga proglasiti. Prvo je to bila Jelena Joksimović, kao poznato TV lice, te žena koja je upućena u politiku i zna o čemu priča, ali je bila sumnja da ima koronavirus tako da smo je morali suspendovati. Onda smo vagali da li da to bude gospodin Marić, ali je on previše neozbiljan za ovakve vrste događaja. Vjerujte da smo u velikoj panici i da nas je malo strah, jer nam vrijeme curi” kaže Ljubica Stojanović, članica izborne komisije Republike Srbije.

Izborno proglašenje polako postaje glamurozno i ceremonijalno, jer sami izbori po sebi su izgubili bilo kakvu vrstu interesovanja kod građana. Stoga je izborna komisija odlučila da izbore više okrene kao dodjelu muzičkih nagrada, a ne izbor vodeće partije u zemlji.