Afera “A đe je pečat” u Skupštini Kantona Sarajevo iz dana u dan ulazi u sve dublju krizu. Posljednja sjednica Skupštine je prekinuta odmah nakon intoniranja himne jer nije bilo kvoruma za njeno održavanje.

Ovom sjednicom je trebala predsjedavati Danijela Kristić iz Naroda i pravde, koja je poranila kako bi prva zaposjela čelno mjesto u skupštini. Podsjetimo, samo nekoliko dana ranije, skupštinsku salu je zauzela nova većina, koju čine SDA, SBB i DF. Tada je za predsjedavajućeg imenovan Mirza Čelik iz SDA.

Kako do ovakvih uleta više ne bi dolazilo u narednom periodu, kako bi i skupština u 2020. godini normalno funkcionisala, zastupnici su se dogovorili da će novo rukovodstvo činiti ona trojka koja bude najbrža u igri muzičkih stolica.

“Ovo je jedini prijedlog koji je prihvatila većina, mislim, i njihova i naša većina. Dakle, kolegica Danijela Kristić, Vibor Handžić i moja malenkost s jedne strane, i trojka koju će predvoditi kolega Mirza Čelik s druge strane, sastat ćemo se pola sata prije sjednice, rasporediti stolice u krug, ko pobijedi ima čast da predsjedava. Trenutno biramo muzičku podlogu za ovu igru, definitivno će biti nešto brže, Peca predlaže Harija ili Merlina, glasat ćemo i za to”, rekao je bivši predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Budući da će na početku igre biti šest učesnika, predviđeno je da bude pet stolica. Zadnju, najvrjedniju stolicu zauzima predsjedavajući. DJ koji će puštati i pauzirati muziku za ovu priliku biće Damir Nikšić, kao nezavisni zastupnik. Bilo je malo negodovanja oko odluke da upravo Nikšić vodi ovu igru prijestolja, jer, kako tvrdi Konaković, postoji bojazan da je na nedavnoj kafi Aljoša Čampara pokušao da utječe na njega.

Ukoliko se igra muzičkih stolica ispostavi kao neefikasna, skupština je jednoglasno donijela odluku da alternativna igra bude – Papir, kamen, makaze. Za ovu priliku igrala bi se korigovana verzija – Papir, pečat, makaze.