Široki Brijeg ponovno uvodi novitete na bh. tržište, ovaj put u automobilskoj industriji. Ministarstvo razvoja Njemačke kulture u BiH dalo je poticaj lokalnim biznismenima koji otvaraju kompaniju za prekucavanje šasija automobila uvezenih iz Njemačke, kako bi se lakše inkorporirali u BiH ekonomiju i registrovali bez problema.

Jeftino uvezena auta za koje nisu plaćene carine dugo su stvari probleme bh. stanovništvu prilikom registracije vozila, tako da će ova kompanija pomoći u falsifikovanju brojeva šasija, a nudit će i stare prometne dozvole za različite vrste automobila.

 

‘’Zaposlit ćemo više od 100 ljudi s područja Zapadne Hercegovine, mahom rođaka i rodica, i pokušat ćemo ponuditi svima poštene cijene i dobru izvedbu posla. Prekucavamo mi već godinama, ali nije bilo legalno, sada napokon, s ovim poticajem, možemo to da radimo u skladu sa zakonom. U suštini, isto kao i prije, samo je sad legalno.’’ kaže jedan od poduzetnika.

Automobile će biti moguće uvesti na više graničnih prelaza, uz male cijene mita graničarima koji će vas pustiti da pređete bez papira. Graničari će raditi usko sa kompanijom za prekucavanje, tako da će sva auta odmah slati na adresu kompanije koja će dalje raditi prekucavanje i to uz pomoć najboljih strojeva dostupnih na crnom tržištu.