Danas se na kongresu SDA razgovaralo na mnoge teme. Najvažnija tema koju su danas obradili istaknuti članovi ove stranke je pitanje ko je sljedeći čuvar fotelje u Predsjedništvu BiH za osam godina. Kako svi znamo tu funkciju trenutno vrlo dobro obavlja gospodin Šefik Džaferović koji je za to dobio i mnoge pohvale. Nekoliko je ozbiljnih kandidata koji pretendiraju na ovu funkciju tako da izbor nije bio nimalo lagan.

“Mi smo danas razgovarali na razne teme, ali o tome. Prije sve reći ću vam da smo mi tu funkciju prvo nudili Gospodinu Zvizdiću, ali on je i pored toga odlučio da napusti našu stranku. Vidite ja ću u svoja sljedeća dva mandata raditi sve što je u mojoj moći da izmijenim zakon i da sebe proglasio doživotnim članom Predsjedništva BiH. Ako to ne uspijem morat ću opet postaviti zamjenu”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Stručnjaci za politička pitanje u BiH nikako ne mogu da odgonetnu koga je gospodin Bakir izabrao kao njegovu zamjenu za osam godina. Svi poznatiji političari koji drže do sebe su već izašli iz SDA, a pune je i stariji ljudi koji bi mogli u penziju.

“Mi smo se okupili i razmislili. Ima tu više kandidata. Velike su šanse da BiH dobije i prvu članicu Predsjedništva u vidu Bisere Turković ili Sebije Izetbegović, tu su i uvijek opasni igrači Halid Genjac i Fadil Novalić. Ostaje da čekamo i vidimo jesmo li bili upravu”, rekao je Sadik Analitika, stručnjak za politička pitanje u BiH.

SDA je najavila da će otkriti ime osobe koje će zamijeniti gospodina Izetbegovića u proljeće 2030. godine.