Sve veći broj automobila u Sarajevu uslovljava konstantnu izgradnju parking prostora, za šta je ponestalo mjesta. Zbog svoje geografske pozicije okružene planinama, grad nema velikog izbora po pitanju širenja, zato je potrebno iskoristiti svaki dostupni pedalj.

“Parking prostor u glavnom gradu je postao katastrofa, a trotoari gotovo da svakodnevno služe kao prostori za parkiranje. Policija je nemoćna i ne stigne popisati sve kazne u odnosu na broj parkiranih automobila. Pješaci više i ne reaguju, te rijetko ko pošalje prijavu za nepropisno parkiranje. Zbog toga smo se odlučili krenuti u avanturu zvanu privatizacije javne površine, kako bi se barem u određenoj mjeri riješilo pitanje parkinga”, istakao je premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Projekat na nivou kantona pod nazivom “Meni je ovu ulicu dedo ostavio”, omogućit će trajnu rezervaciju trotoara za građane, kako bi riješili njihove probleme oko parkinga.

“Obično građani imaju problem s parkingom kada idu na posao, zato je većina aplikanata upravo navela da će dio trotoara zakupiti u blizi posla. Dakle princip je veoma jednostavan, putem aplikacije vidite koje su parcele dostupne, rezervišete ih i odredite na koji vremenski rok želite da je iznajmite. Nakon toga se formira cijena u odnosu od zone i broja dana koji želite da zakupite prostor. Kada izvršite rentu, taj parking prostor postaje vaša djedovina na kojoj vi smijete da ostavljate automobil kako god želite, bez mogućnosti da vas neko prijavi ili da vam policija piše kaznu”, dodao je Forto.

Za sve građane koji budu uzimali zakup na duži vremenski period, imat će priliku da ostvare popust u ovisnosti na broj mjeseci. Svaki dodatni mjesec rente, umanjuje dnevnu cijenu parkinga za 5%.