Glavni grad i mjesto održavanja Sarajevo film festivala je odlučilo da digne novi spomenik jednom od najvećih posljeratnih sinova ovoga grada.

Naime, radi se o spomeniku Vječni Purivatra, koji će biti postavljen ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a odnosi se na Mirsada Purivatru, utemeljitelja Sarajevo film festivala, najvećeg bosanskohercegovačkog događaja u godini.

Razlog za ovo je, kako navode iz Uprave Grada Sarajeva, neupitan i ogroman doprinos kulturi, umjetnosti, a ponajviše ekonomiji ovog grada, jer je festival nepresušan izvor prihoda za sve ljude koji bilo šta rade, prodaju ili daju neku uslugu u ovom gradu.

“Gospodin Mirsad Purivatra je u realnosti napravio nešto što mi govorimo da ćemo napraviti za svaki događaj, festival, pa makar i promociju knjige u našem gradu, a to je da Sarajevo bude centar makar regiona, a ako ne i Evrope. Njegova zasluga je nemjerljiva i mi smo odlučili da njegov rad nagradimo jednim spomenikom koji će odražavati našu zahvalnost prema ovom čovjeku. To će biti bista, koja će na sebi imati plamen. Na taj način smo željeli da kažemo da je on nama jednako važan i značajan kao i Vječna vatra koja jedan od glavnih simbola Sarajeva. Bistu ćemo postaviti tamo gdje se i održava festival u nadi da će svi ljudi koji dođu na festival vidjeti šta nama Miro znači. Slava mu”, rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Prema dosadašnjem pulsu javnosti, ovo je zaseban slučaj, jer čak ni komentatori na Klixu, taksisti i konobari nisu imali ništa loše da kažu za festival ili njegovog osnivača, Mirsada Purivatru. Iako šokantno i nevjerovatno, trenutno još uvijek nema negativnih reakcija.